در پژوهش صورت گرفته توسط پژوهشگران دانشگاه بیرجند؛
استفاده از دورریزگیاهی پوست سیب زمینی در فرایند رنگرزی طبیعی
به گزارش روابط عمومی و اطلاعرسانی دانشگاه بیرجند، سحر قاصد، دانش آموخته رشته فرش، گرایش مواد اولیه و رنگرزی در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با موضوع « بررسی شرایط رنگرزی و کسب شیدهای رنگی مختلف با استفاده از سیب زمینی شیرین بنفش» ویژگیهای رنگی و تنوع فام رنگی مورد ارزیابی قرار داده است. در این پژوهش، پوست سیب زمینی شیرین بنفش برای رنگرزی نخ پشمی معرفی و فرآیند رنگرزی به منظور کسب فامهای رنگی متنوع و بیشترین قدرت رنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده pH و مدت زمان رنگرزی تاثیر معناداری بر قدرت رنگی نمونهها داشت. نمونههای رنگرزی از ثبات شستشویی و نوری خوبی برخوردار میباشد.
امروزه تمایل به استفاده از رنگزاهای طبیعی نسبت به رنگزاهای شیمیایی به دلیل توجه به محیط زیست حائز اهمیت میباشد. ماده رنگزای موجود در پوست سیب زمینی شیرین بنفش به عنوان یک دور ریز گیاهی حاوی مادهای به نام آنتوسیانین میباشد که میتوان آن را به عنوان یک ماده رنگزای طبیعی استفاده کرد.
شایان ذکر است؛ این پایان نامه با راهنمایی دکتر حسین بارانی، مشاوره سمانه خالقی و داوری دکتر هما مالکی و دکتر امین الدین حاجی، عضو هیأت علمی دانشگاه یزد انجام شد.