نشست تخصصی امکان سنجی ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال در کتابخانه‌های دانشگاهی برگزار شد

۱۵ آبان ۱۴۰۲ | ۱۴:۲۰ کد : ۲۵۶۸۰ اخبار ستادی
تعداد بازدید:۱۹۴۲
نشست تخصصی امکان سنجی ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال در کتابخانه‌های دانشگاهی و بررسی چالش‌ها و راهکارهای آن روز یکشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۲ در سالن بشارت دانشگاه بیرجند برگزار شد.
نشست تخصصی امکان سنجی ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال در کتابخانه‌های دانشگاهی برگزار شد

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، نشست تخصصی امکان سنجی ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال در کتابخانه‌های دانشگاهی و بررسی چالش‌ها و راهکارهای آن با حضور دکتر اکبرپور، معاون پژوهشی، دکتر زهره علیزاده بیرجندی،  رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز نشر، جمعی از اساتید گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشجویان و کارکنان دانشگاه بیرجند، دکتر بیدختی، مدیر اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی ایران، رئیس و کارکنان اداره امور کتابخانه‌های خراسان جنوبی، کارکنان دانشگاه پیام نور و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بیرجند به همت  کتابخانه مرکزی و مرکز نشر دانشگاه برگزار شد. 
در این نشست، دکتر اکبرپور ضمن تشکر از ریاست و کارکنان کتابخانه مرکزی جهت فراهم آوردن مقدمات این نشست تخصصی به حاضران در این نشست خیرمقدم گفت.
در ادامه، دکتر علیزاده بیرجندی نیز ضمن خیر مقدم به اساتید و مهمانان محترم به دلایل و ضرورت‌های برگزاری چنین نشست‌ها و گردهمایی‌هایی جهت سوق دادن بیشتر کتابخانه‌های دانشگاهی به سمت و سوی دیجیتال سازی اشاره کرد. در ادامه برنامه سخنرانان این نشست به ترتیب و به شرح ذیل به ارائه سخنرانی پرداختند.
آقای دکتر نارمنجی در خصوص مبحثی با عنوان " فرصت‌ها و چالش‌های ایجاد کتابخانه‌های  دیجیتال" به ایراد سخنرانی پرداخت. تعاریف کتابخانه دیجیتال از منظر علم رایانه و  علم دانش‌شناسی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مزایا،کارکردها، ضرورت‌های ایجاد کتابخانه دیجیتال ضمن واوکاوی محدودیت‌ها و چالش‌های ایجاد آن عنوان شد. سپس دکتر کیانی، عضو هیأت علمی دانشگاه به ارائه مباحثی پیرامون  ضرورت دیجیتال‌سازی کتابخانه‌های دانشگاهی با عنوان" کتابخانه دیجیتال دیروز، امروز، فردا" پرداخت. مفاهیم کلی از فلسفه وجودی کتابخانه‌های دانشگاهی در گذشته و امروز، مفهوم سازی،تعاریف و اجزای کلیدی ایجاد کتابخانه دیجیتال، با توجه به ویژگی‌های  شاخص مدنظر در این کتابخانه،کارکردها و مزایای ایجاد و عوامل اثرگذار بر ایجاد کتابخانه دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. "نقش و جایگاه محتوا و خدمات در کتابخانه دیجیتال" عنوان مبحثی بود که توسط دکتر سنگری مورد بررسی قرار گرفت. عناصر مطرح در ایجاد کتابخانه دیجیتال،نقش و جایگاه محتوا  و خدمات، اولویت‌بندی عناصر  و ارائه مدلهای رفتاری در  ایجاد کتابخانه دیجیتال از جمله موضوعات مورد بحث توسط ایشان بود.
در پایان، دکتر بیدختی، مدیر اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درخصوص"تجربیات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در راه اندازی کتابخانه دیجیتال" به ایراد سخنرانی پرداخت. در این راستا وبگاه و سامانه مدیریت منابع کتابخانه‌ای دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با ذکر مزایا و ویژگی‌های و قابلیت‌های  آن معرفی شد. نحوه دیجیتال سازی  منابع کتابخانه اعم از کتب، پایان نامه ها، سخنرانی‌ها و کارگاه‌های آموزشی و استفاده از نرم‌افزارهای پیشرفته و OCR برای ارائه خدمات جستجوی بهتر در یافتن منابع دیجیتالی و همچنین امکانات سامانه مدیریت این کتابخانه در ارائه خدمات برون‌سازمانی از طریق عضویت آزاد از سراسر کشور و تجربیات حاصله از آن در این نشست به معرفی و  اشتراک گذاشته شد.

آخرین ویرایش۱۶ آبان ۱۴۰۲