برگزاری کارگاه آموزشی «تعیین اصالت آثار تاریخی و هنری و شناسایی آثار جعلی»

۰۶ آذر ۱۴۰۳ | ۲۲:۱۵ کد : ۲۹۵۱۹ اخبار دانشکده‌ها
تعداد بازدید:۸۵۴
به مناسبت آغاز هفته پژوهش، کارگاه آموزشی ویژه‌ای با عنوان "آشنایی با روش‌های علمی تعیین اصالت آثار تاریخی و هنری و شناسایی آثار جعلی با استفاده از روش‌های باستان‌سنجی و مطالعات تجربی" برای دانشجویان، به‌ویژه دانشجویان دانشکده هنر، برگزار گردید.
برگزاری کارگاه آموزشی «تعیین اصالت آثار تاریخی و هنری و شناسایی آثار جعلی»

به مناسبت آغاز هفته پژوهش، گروه باستان‌شناسی دانشکده هنر دانشگاه بیرجند روز سه‌شنبه، ۶ آذرماه ۱۴۰۳، در محل تالار اجتماعات مهندس امینی در ساختمان مانای ۳ کارگاه آموزشی ویژه‌ای برای دانشجویان دانشگاه بیرجند، به‌ویژه دانشجویان دانشکده هنر برگزار نمود. عنوان این کارگاه: "آشنایی با روش‌های علمی تعیین اصالت آثار تاریخی و هنری و شناسایی آثار جعلی با استفاده از روش‌های باستان‌سنجی و مطالعات تجربی" بود. 

این کارگاه آموزشی توسط دکتر مسعود باتر، استادیار گروه باستان‌شناسی دانشکده هنر دانشگاه بیرجند، و با حضور سخنران مدعو، دکتر مازیار نیک‌بر از دانشگاه فنی برلین، از ساعت ۹ تا ۱۲ صبح با حضور دانشجویان رشته‌های مختلف دانشگاه بیرجند، از جمله تاریخ، باستان‌شناسی، هنر اسلامی و فرش به‌صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

دکتر مسعود باتر کارگاه را با مقدمه‌ای در مورد مفهوم اصالت (‏Authenticity‏) و اصول و مبانی آن آغاز کرد. وی سپس به معیارهای تعیین اصالت آثار تاریخی و هنری و انواع نمونه‌های جعلی پرداخت و اهمیت این موضوع در حوزه میراث فرهنگی و نقش علوم میان‌رشته‌ای مانند باستان‌سنجی را در تعیین اصالت آثار توضیح داد.

در ادامه، ارتباط تصویری مجازی با دکتر مازیار نیک‌بر از دانشگاه فنی برلین برقرار شد. دکتر نیک‌بر در دو بخش تخصصی به ارائه مباحث مربوط به تعیین اصالت و شناسایی آثار جعلی پرداخت و موضوعات زیر را بررسی کرد:

1. مفهوم اصالت در آثار تاریخی و هنری
2. طبقه‌بندی و انواع آثار جعلی
3. معرفی روش‌های علمی آنالیز آثار و بررسی آن‌ها با استفاده از باستان‌سنجی و مطالعات تجربی
4. نقش پاتین، خوردگی و فرایندهای فرسایش در تعیین اصالت
5. روش‌های نورپردازی و تصویربرداری ویژه مانند نور فرابنفش، مادون قرمز، رادیوگرافی و میکرو سی‌تی اسکن
6. کاربرد متالوگرافی و میکرسکوپ الکترونی در شناسایی آثار جعلی
7. روش‌های سالیابی مطلق برای تعیین اصالت آثار
8. مطالعات سبکی ـ تاریخی و تطبیقی
9. ویژگی‌های آثار جعلی در اشیا و یافته‌های باستان‌شناختی و موزه‌ای
10. روش‌های پاتینه‌کاری و کهنه‌نمایی در آثار تاریخی و هنری

در پایان، دکتر نیک‌بر به پرسش‌های حضار در ارتباط با موضوعات کارگاه پاسخ داد و سخنرانی ایشان مورد تشویق حضار قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها: اصالت آثار تعیین اصالت آثار شناسایی آثار آثار جعلی آثار تاریخی آثار تاریخی هنری اصالت دکتر مسعود باتر دکتر مازیار نیک‌بر دانشگاه فنی برلین باستان‌سنجی باستان شناسی

آخرین ویرایش۰۶ آذر ۱۴۰۳